Ze zijn niet weg te denken tijdens een uitvaart! Denk maar eens aan de zeeën van bloemen op een begrafenis. Wat is de etiquette als het gaat om bloemen meenemen naar een begrafenis of een uitvaart? Staat er iets over op de kaart? Of kies je gewoon een bloemstuk wat je zelf mooi vindt? En wat gebeurt er met de bloemen na afloop van de dienst? In dit artikel krijg jij antwoord op al jouw vragen omtrent het onderwerp: bloemen op een begrafenis of uitvaart.
Wat voor bloemen kies je voor een begrafenis?
Het feit dat er bloemen worden ingezet wanneer er een dierbare overlijdt, heeft te maken met het feit dat bloemen een troostend, opvrolijkend en een warm effect kunnen hebben op de nabestaanden! Eigenlijk bestaan er geen regels in het sturen of meenemen van een rouwboeket, rouwkrans of bijvoorbeeld een biedermeier. Let er wel op, dat je niet overdrijft wanneer de overledene niet heel dichtbij jou heeft gestaan. Het kan vreemd overkomen als jij een super uitgebreid bloemstuk koopt, voor iemand die je eigenlijk niet zo goed kent. De beste tip is, wees altijd een beetje timide tijdens het kiezen van een rouwboeket.
Soms passen vrolijke kleuren en opvallende bloemen juist erg goed bij de overledene. Kies dan vooral voor een bloemsoort of kleur die het beste bij zijn/haar persoonlijkheid past. Als er van tevoren is aangekondigd dat het om een traditioneel of plechtig afscheid zal gaan, kies dan voor een witte bloem. Wit is altijd de meest veilige keuze, mocht je over de kleur van de bloem twijfelen. Soms wordt er op de rouwkaart vermeld of een boeket wel of niet op prijs wordt gesteld. Houd altijd rekening met de wensen van de overledene en zijn/haar nabestaanden. Bij sommige religies is het überhaupt niet gebruikelijk om met bloemen aan te komen, denk bijvoorbeeld aan de Islam of het Jodendom.
Inspiratie voor op het rouwlint
Wanneer jij de bloemen voor een begrafenis of crematie hebt uitgekozen, dien je natuurlijk ook nog iets op het rouwlint te laten drukken. Veel mensen kiezen ervoor om de namen van de afzenders erop te zetten. Maar hoe mooi is het, als je een fijne boodschap kunt achterlaten op het rouwlint. Kies voor een korte zin, dit kan een mooie wens zijn, maar ook iets wat je aan jouw overleden dierbare wilt meegeven. Wanneer je een beetje humor in wilt zetten, kan je ook kiezen voor een grappige oneliner die jouw dierbare altijd gebruikte. Zo krijgen de bloemen op de begrafenis een zeer persoonlijke touch!
Daarnaast geldt dat de rouwlinten makkelijker te bewaren zijn dan de boeketten. De rouwboeketten zulle na enkele dagen vergaan, terwijl een pakkend en mooi rouwlint vele jaren bewaard kan blijven! Sommige boeketten worden door de nabestaanden mee naar huis genomen. Op een begrafenis zullen veel boeketten bij het graf achterblijven. Het is logisch dat de nabestaanden niet alle bloemen mee naar huis kunnen nemen. De overgebleven bloemen kunnen bij een gedenkplaats op het terrein worden neergelegd.
De voordelen van een rouwboeket laten bezorgen
Wanneer je eindelijk het mooiste boeket hebt uitgezocht en samengesteld, gaat het je veel tijd schelen als je ervoor kiest om het rouwboeket te laten bezorgen. Het is niet niks om een passend en speciaal boeket te ontwerpen. Wanneer jij jouw wensen kenbaar hebt gemaakt, zorgt de bloemist ervoor dat de rest geregeld wordt. Doordat een rouwboeket voor een hele speciale gelegenheid is, wordt er bijna nooit om hoge verzendkosten gevraagd. De periode tot een uitvaart is al hectisch genoeg, dus de bloemist neemt graag de zorgen voor de bloemen op de begrafenis bij jou uit handen!
- Waarde uitvaartverzekering - juli 13, 2024
- Uitvaart Wim de Bie, de cabaretier en schrijver is overleden - maart 27, 2023
- Uitvaart Piet Paulusma, de weerman is overleden - maart 20, 2022
Overzicht inhoud