Overlijdt er iemand binnen de familie, vrienden, -of kennissenkring dan is dit natuurlijk heel erg. De nabestaanden zijn in de rouw en je wilt heel graag wat voor ze doen, echter weet je niet hoe. Het beste is om ze in deze periode met rust te laten; wanneer zij je hulp nodig hebben zullen ze dat echt zelf aan je vragen. Wel is het natuurlijk ontzettend belangrijk de familie op de juiste manier te condoleren. De familie condoleren moet je echter wel gepast doen. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in dit artikel.
De familie condoleren, hoe doe je dat?
Weet je niet goed wat je moet doen wanneer je iemand moet condoleren? Dat is begrijpelijk. Wanneer is het geschikt om bij de familie langs te gaan en wanneer is het beter een condoleancekaart te sturen? En als je een kaart stuurt, wat schrijf je daar dan op? Bij familie condoleren gaat het er niet om wat je zegt, als je maar iets zegt. Wil je laten weten dat je meeleeft; zeg dat dan gewoon. En weet je eigenlijk niet wat je moet zeggen dan kun je dat ook gewoon melden want ook dat is waardevol voor de nabestaanden.
Een schriftelijke condoleance
Was de overledene geen directe familie en stond je er wat verder van af? Dan kun je ervoor kiezen een condoleancekaart of -brief te sturen. Wel is het bij een schriftelijke condoleance belangrijk dat het handgeschreven is. Het geeft niet wanneer de kaart al is voorbedrukt, maar schrijf er zelf dan nog iets persoonlijks bij. Een herinnering of het tonen van medeleven. De familie condoleren op deze manier zal erg gewaardeerd worden. Vermijdt echter de zin ‘van harte gecondoleerd’. Ook al betekent van harte letterlijk ‘uit mijn hart’, de kans is groot dat de nabestaanden dit anders lezen.
Persoonlijk condoleren
Wanneer je dicht bij de overledene stond condoleer je persoonlijk. Maar ook in dit geval stuur je een handgeschreven kaart of brief. Echter daarnaast ga je dan ook persoonlijk langs bij de familie. Meestal is er een mogelijkheid tot afscheid nemen tijdens een condoleancebezoek, speciaal rouwbezoek of een avondwake. Ga je ook naar de uitvaart? Dan condoleer je na de uitvaart tenzij de familie wat anders heeft aangegeven. Is er vooral geen condoleance of speciaal rouwbezoek dan kun je de familie het beste even bellen om een afspraak te maken. Wanneer ook dit niet mogelijk is, kun je de familie condoleren na de uitvaart.
Achteraf de familie condoleren
Natuurlijk kan het ook wel eens gebeuren dat je pas na de uitvaart te horen krijgt dat er iemand overleden is. Omdat je op vakantie was of iets verder van de overledene af stond. Ook in dit geval kun je iemand zeker nog condoleren. Dit kan persoonlijk maar ook net zo goed met een handgeschreven kaart of brief. Verdriet gaat immers niet gelijk over en het is altijd fijn om steun te ontvangen. Voor de nabestaanden zal dit ook voelen alsof de overledene niet gelijk vergeten is.
- Waarde uitvaartverzekering - juli 13, 2024
- Uitvaart Wim de Bie, de cabaretier en schrijver is overleden - maart 27, 2023
- Uitvaart Piet Paulusma, de weerman is overleden - maart 20, 2022