Arnold Heertje is zaterdag 4 april 2020 op 86-jarige leeftijd komen te overlijden. Zijn familie heeft het droevige nieuws met de media gedeeld. Velen van ons kennen Arnold Heertje van zijn lesboek De Kern van de Economie. Vooral middelbare scholieren hebben, mede dankzij de kennis en het schrijverstalent van Arnold Heertje, meer over het vak economie geleerd. In dit artikel lees je alles over zijn carrière, de uitvaart van Arnold Heertje en is er ruimte om een herinnering aan hem of zijn werk te delen. Onderaan dit bericht kan je ook een condoleance bericht voor zijn familie en andere nabestaanden achterlaten.
Carrière Arnold Heertje
Arnold Heertje, geboren op 19 februari 1934, groeide op binnen zijn Joodse gezin in Arnhem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het gezin onder te duiken. De toen 8-jarige Arnold kwam bij een Christelijk gastgezin in Haarlemmermeer terecht. Hier ontstond zijn fascinatie voor het Christendom, wat hij na de oorlog wilde doorzetten. Arnold Heertje zou graag predikant worden, maar zijn Joodse moeder verbood hem dit in ieder geval tot hij 18 jaar oud zou zijn.
Bij zijn gastgezin leerde hij ook veel over de armoede waarin zij leefden. Dit vormde uiteindelijk de motivatie en drijfveer van Arnold Heertje om economie aan de Universiteit in Amsterdam te gaan studeren. In 1960 promoveerde hij en besloot hij om op middelbare scholen les te geven. Zijn kennis van de economie bundelde hij in 1962 in het schoolboek De Kern van de Economie – Onderbouw. Zijn boek werd een succes en 85% van de havo/vwo-scholen koos voor zijn boek, waardoor er ruim een miljoen exemplaren zijn verkocht. Arnold Heertje deelde zijn kennis tevens in meerdere tv-programma’s.
Toen de financiële crisis in 2007 en 2008 begon, heeft dit voor een nieuwe stroom aan interesse voor zijn vakgebied geleidt. Arnold Heertje gaf in 2015 aan dat hij op 81-jarige leeftijd zijn lesboek totaal heeft herzien en geactualiseerd. Gedurende zijn leven schreef hij ook meerdere columns voor RTL Z, Het Parool en NRC Handelsblad.
Collega-economen noemen hem één van de beste Nederlandse economen van de afgelopen eeuw en prijzen hem voor zijn inzet en het delen van zijn kennis binnen het Nederlandse onderwijs. Arnold Heertje was lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Verder is hij ook benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, omdat hij 40 jaar bij de Universiteit van Amsterdam heeft gewerkt.
Uitvaart Arnold Heertje
Wanneer de uitvaart van Arnold Heertje plaatsvindt is niet bekendgemaakt. De familie van Arnold Heertje heeft alleen laten weten dat zij afscheid van hun geliefde man, vader en opa dienen te nemen. Het zal waarschijnlijk om een begrafenis of crematie in besloten kring gaan. Dit heeft alles te maken met de huidige Coronacrisis. Het is namelijk niet toegestaan om met meer dan 30 personen naar een uitvaart te komen. De media respecteert uiteraard de privacy van zijn familie en nabestaanden.
Condoleren en herinneringen
Wanneer de uitvaart van Arnold Heertje plaatsvindt, is door de media niet bekendgemaakt. Wat heb jij onder andere van Arnold Heertje geleerd? Ben jij weleens door hem geïnspireerd geraakt of vond je bepaalde standpunten van hem interessant? Dan kun je dit onderaan dit bericht laten weten en met jouw medemens delen. Ook is er ruimte om een condoleance bericht voor de familie en nabestaanden achter te laten. Allesoveruitvaartverzekeringen.nl herinnert hem graag als de goede schrijver, interessante econoom en de maatschappelijk en wetenschappelijk betrokken man die hij was. Arnold Heertje is 86 jaar oud geworden.
- Uitvaart Atzo Nicolaï, de oud-minister is overleden - augustus 22, 2020
- Crowdfundactie voor doodgestoken Alice (15) is geslaagd - augustus 19, 2020
- Uitvaart Henk Wullems, de ex-voetbaltrainer is overleden - augustus 18, 2020
Overzicht inhoud
Mijn oprechte deelneming aan zijn vrouw en kinderen. Ik heb de heer Heertje gekend, zowel als auteur van mijn lesboeken als ook zakelijk als relatie. Kritisch echter ook eerlijk, oprecht en gepassioneerd zijn kenmerken zoals ik mij hem herinner. Ik wens zijn dierbaren veel sterkte bij het verwerken van het verlies.
Monique Kamphorst
Arnold,Heb ik goed Gekent,hij en zijn Broer Isaac hebben een tijd gedurende de Wereld oorlog ondergedoken bij ons in Huis.Onze Vaders waren Colegas bij de AKU Arnhem wat Nu Akso Nobel is,en zo is dit alles Onstaan.
Arnold heb ik vele malen Gezien ,bij mij Thuis in Nieuwerkerk aan Den Ijssel waar Hij ook Lezingen heeft gegeven. Mijn Medeleven aan de Familie Arnold Heertje.
Ik zal Arnold Nooit Vergeten.
Beste Arnold, ik heb u redelijk goed gekend. U heeft bij mijn grootouders in Arnhem ondergedoken gezeten en bent door mijn vader naar Wormerveer gebracht. Later heb ik het genoegen gehad u enkele keren te mogen ontmoeten en te sprkeken. Ik ben er trots op dat ik u gewoon Arnold mocht noemen!
U heeft veel voor mij en later voor mijn collegae betekent en gedaan.
Onze laatste ontmoeting was tijdens uw lezing in de Vermaning te Zaandam.
U was een kei!
Ik wens uw familie heel veel sterkte!
תנצב”ה
Tehe Nafsho Tzrura Bitzror Hachaim
Zo integer, zo gepassioneerd, zo rationeel, en dat gebundeld in één mens. We gaan u missen mijnheer Heertje. Sterkte aan de familie.