Nederlandse overheid betaald mee aan islamitische begrafenis

Islamitische begrafenis

Sommige moslims die woonachtig zijn in Nederland, sparen al hun hele leven om in hun land van herkomst begraven te worden. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft in een brief aan de raad laten weten dat zij deze gemeenschap in tijden van de Coronacrisis financieel wil bijstaan. Nu er geen vluchten gaan of de vluchten erg duur zijn, kunnen de overledenen namelijk niet naar hun laatste rustplaats gevlogen worden. In dit artikel lees je meer over dit probleem en krijg je meer informatie over een islamitische begrafenis.

Waarom betaald Nederland mee aan een islamitische begrafenis?

Voor moslims is het niet toegestaan om voor een crematie te kiezen na hun dood. De eeuwige grafrust is voor moslims erg belangrijk. Dit houdt in dat er slechts één persoon per graf begraven mag zijn. In Nederland is er vaak weinig plek op begraafplaatsen en men kiest er steeds vaker voor om in een familiegraf begraven te worden. Voor moslims is dit geen optie. De meeste moslims uit de 1e generatie die nu in Nederland wonen, hebben meer binding met hun dorp of stad waar zij ooit vandaan zijn gekomen. Vandaar dat zij daar ook graag begraven willen worden. Zij sparen hun hele leven om de repatriëring te kunnen betalen. Nu vliegen door de Coronacrisis zo duur of zelfs geheel onmogelijk is, kunnen veel mensen dit niet meer betalen.

Vaak hebben Nederlandse moslims hun graf in hun vaderland al gekocht. Dit maakt het nog pijnlijker wanneer zij daar op dit moment niet hun laatste rust kunnen vinden. Femke Halsema stelt nu dat Amsterdams islamitische families, die de extra kosten niet kunnen betalen, financiële steun van de gemeente Amsterdam krijgen. De gemeente zal een deel van de uitvaartkosten gaan betalen. Op die manier kan men toch zijn/haar islamitische begrafenis krijgen.

Hoe gaat een islamitische begrafenis in zijn werk?

Een islamitische begrafenis kent veel rituelen. Het is ook erg belangrijk dat alle rituelen juist zijn uitgevoerd. Voordat iemand overlijdt is het belangrijk dat hij/zij op de rechterzijde met het gezicht naar Mekka toe wordt neergelegd. Wanneer iemand stervende is, is het belangrijk dat familieleden en vrienden diegene komen bezoeken en samen gebeden uitspreken. Na de dood is het belangrijk om de overledene ritueel te wassen, mannen door mannen en vrouwen door vrouwen. Hierna vindt er een dodengebed plaats.

Het is voor een islamitische begrafenis belangrijk dat de overledene zonder kist begraven is. Soms kan dat niet en dan is het belangrijk dat de overledene in de kist op zijn/haar rechterzij kan worden neergelegd. Een moslim moet altijd in de richting van Mekka begraven liggen. Daarnaast moet er altijd ruimte om en boven het lichaam blijven, zodat de overledene op de dag van de wederopstanding daadwerkelijk op kan staan.

Wat gebeurt er na de begrafenis?

Vrouwen mogen niet bij de begrafenis aanwezig zijn, zij wachten thuis of buiten de begraafplaats tot het ritueel uitgevoerd is. De dag na de begrafenis mogen zij wel naar het graf toe gaan. Er zijn echter uitzonderingen waarbij de vrouwen wel bij de begrafenis aanwezig zijn. Huilen is toegestaan, maar men mag niet te emotioneel zijn. Een islamitische begrafenis is er helemaal op ingericht dat de overledene zijn eeuwige grafrust kan krijgen. Na de islamitische begrafenis rouwen mannen en vrouwen los van elkaar. Drie dagen lang brengen mensen eten en drinken naar de familie van de overledene, zodat zij verder geen zorgen aan hun hoofd zullen hebben.

Rate this post
Redactie

1 gedachte over “Nederlandse overheid betaald mee aan islamitische begrafenis”

Plaats een reactie