Ernst Sillem is overleden., de verzetsstrijder werd 97 jaar. Sillem was de laatste overlevende van concentratie Natzweiler-Struthof, een kamp in de Franse Elzas. Bovenal was hij echter een blijmoedig en erg positief ingestelde man.
Bekend van de anti-Duitse leuzen
Toen de oorlog uitbrak, ging Sillem met zijn kompaan Jaap van Mesdag in het verzet. Ze stalen munitie van de Duitsers en werden bekend door hun anti-Duitse leuzen. In 1942 besloten ze zich aan te melden bij het Britse leger. In dat kader wilden ze de Noordzee over met een kano. Ze haalden Engeland echter niet. Onderweg werden ze namelijk door een Duits schip onderschept. In1943 werden Sillem en zijn maatje Van Mesdag op transport gezet naar het ‘Nacht und Nebelkamp’, want zo werd het concentratiekamp ook wel genoemd.
Familie mocht nooit weten van hun sterven
In het Franse kamp zaten alleen verzetsmensen. Die moesten er sterven na een zwaar gevangenisregime en van dat sterven mocht de familie niets te weten komen. In totaal werden er 54.000 mensen vastgehouden, onder hen bevonden zich 600 Nederlanders. In 1944 werd Sillem opnieuw getransporteerd, nu naar Dachau. Het duurde nog tot een maand na de bevrijding voor de politieke gevangenen naar ons land terugkeerden.
Richtte de eerste voedselbank in Frankrijk op
Later zette Ernst Sillem zich in voor de bestrijding van honger en richtte hij in Frankrijk de eerste voedselbank op. Hij was vanaf 2009 bovendien voorzitter van de belangenbehartigers van gevangenen van Natzweiler-Strutkopf. Voorts ging hij jarenlang met een groep jongeren op herdenkingsreis.
Heb jij speciale herinneringen aan Ernst Sillem? Deel ze dan hier met ons of laat een condoleancebericht achter voor de nabestaanden.
- Uitvaart Marc Chavannes, journalist is overleden - januari 11, 2024
- Uitvaart Franz Beckenbauer, voetballer is overleden - januari 9, 2024
- Uitvaart Linda van Dyck, actrice is overleden - december 20, 2023
Overzicht inhoud