Elke religie, levensovertuiging of volksgeloof heeft zijn eigen begrafenisrituelen. Het verschilt per cultuur. Over de hele wereld zijn verschillende begrafenisrituelen.
Hieronder staat een lijst van drie bijzondere rituelen:
- Zo laten sommige Tibetanen laten zich na hun overlijden in stukken snijden op een berg om opgegeten te worden door de gieren.
- In Teshi (Ghana) maken ze doodskisten in verschillende maten en vormen. Wanneer de overledene bijvoorbeeld van een bepaalde sport hield, wordt de kist ontworpen wat met die sport te maken heeft.
- De inwoners van Sulawesi halen eens in de drie jaar het lichaam uit het graf. Het lichaam wordt aangekleed en rondgedragen.
Het geloof speelt een grote rol bij begrafenisrituelen:
Uitvaart Katholieken
De katholieken nemen op de dag van de uitvaart afscheid en begeleiden de kist naar de kerk. In de kerk branden kaarsen, wordt er gezongen, muziek afgespeeld en besprenkelt de priester de kist met wijwater en gaat erlangs met wierook. Aan het einde kunnen de aanwezigen aarde of bloemen op de kist leggen.
Uitvaart Protestanten
Bij een Protestantse begrafenis is er niet echt sprake van een ritueel. De doopnaam wordt teruggegeven aan God. Er worden zowel hoogte- als dieptepunten over de overledene verteld. Tijdens de begrafenis wordt er gebeden. Wanneer de aanwezigen afscheid nemen mogen zij aarde, bloemen of bloemblaadjes over de kist strooien.
Uitvaart Joden
Bij de Joden dragen de nabestaanden de kist. Tijdens de wandeling nemen er zoveel mogelijk mensen deel. Hierbij mogen er geen bloemen op de kist worden gelegd. De nabestaanden zeggen gedeelten van psalmen op en degene die de kist dragen stoppen drie keer. Wanneer de kist in de grond wordt gezet, laten ze hem drie maal op het zand vallen. De nabestaanden maken een scheur in hun kleding als teken van rouw. Aan het einde van de begrafenis wassen ze hun handen.
Uitvaart Moslims
Bij een traditionele Moslimbegrafenis zijn er alleen mannen aanwezig. Bij meer liberale moslims mogen vrouwen er ook bij zijn. Wanneer ze de moskee uitlopen dragen mannelijke nabestaanden het lichaam naar een Islamitische begraafplaats of naar een apart gedeelte op een algemene begraafplaats. Het dragen wordt afgewisseld, omdat er zoveel mogelijk mannen de kist moeten dragen. Het lichaam wordt op de rechterzij in een betimmerde kist gelegd. De nabestaanden gooien tijdens het bidden aarde in het graf . Lees meer over een islamitische uitvaart.
Uitvaart Hindoes
In de meeste gevallen worden Hindoes gecremeerd. Bij het crematorium dragen de mannen de kist. De zonen lopen voorop. Hierbij wordt vijf keer gestopt om de baar neer te zetten. De kist wordt versierd met kransen, er worden religieuze liedjes gezongen en de priester houdt een preek. De oudste zoon gaat met een brandende dia vijf maal rond de kist waarbij hij elke keer de mond van de overledene aanraakt. Een aantal nabestaanden gaan mee naar de ovenruimte. De as wordt vaak uitgestrooid over stromend water.
Tegenwoordig mag je een groot deel zelf bepalen van de begrafenis/crematie. Heb jij specifieke wensen?
- Waarde uitvaartverzekering - juli 13, 2024
- Uitvaart Wim de Bie, de cabaretier en schrijver is overleden - maart 27, 2023
- Uitvaart Piet Paulusma, de weerman is overleden - maart 20, 2022