Het kan zijn, dat jouw dierbare geen kledingwens kenbaar heeft gemaakt voor hij/zij is overleden. Dan kan het zo zijn, dat jij zelf een keuze dient te maken voor de kleding bij overlijden. Op het moment dat jij deze specifieke taak toegewezen krijgt, wil jij natuurlijk meer weten over hoe dat precies in zijn werk gaat. Welke kleding kies je uit voor de overledene? En zijn hier bijvoorbeeld regels aan verbonden? Lees in dit artikel rustig door, wat erbij komt kijken als jij de kleding voor het afscheid van jouw dierbare dient uit te kiezen.
Handvaten met betrekking tot de keuze voor kleding bij overlijden
Wanneer je de kleding bij overlijden uitkiest, zorg dan dat je altijd voor lange mouwen gaat. Op de armen van jouw dierbare zijn in de tussentijd namelijk verscheidene blauwe plekken ontstaan en dit kan er schokkend uitzien. Let er ook op, dat je niet per ongeluk een erfstuk weggeeft. Wellicht wil één van de nabestaanden die trui namelijk erg graag als herinnering bij zich houden. Bespreek daarom altijd even wat de opties zijn.
Wanneer jouw dierbare begraven wordt, mag er alleen kleding van een verteerbaar materiaal mee het graf in. Panty’s van Nylon zijn bijvoorbeeld verboden, maar ook schoenen van kunstleer mogen niet mee de kist in. Als je meer informatie wilt hebben, over welke soorten kleding bij overlijden er wel of niet mee mogen in de kist mag, kan je gerust jouw uitvaartverzorger contacteren!
Kies voor een kenmerkende outfit
De kleding bij overlijden, dient altijd binnen de eerste uren van overlijden aangetrokken te worden. Op dat moment is er in het lichaam van jouw dierbare nog geen lijkstijfheid opgetreden. De verzorgster kan op dat moment veel gemakkelijker de kleding van jouw dierbare bij diegene aantrekken. Jouw dierbare zal ook altijd eerst gewassen worden voordat de gekozen kleding wordt aangedaan. Wellicht weet je welke outfit de lievelingsoutfit van jouw dierbare was. Als dit het geval is, zal de keuze snel gemaakt zijn. Kies dan voor een outfit waarin je hem of haar vaker hebt gezien. Dit heeft ook een positief effect wanneer de overledene ervoor kiest om opgebaard te worden. Wanneer je de kleding herkend, zal het moment van afscheid nemen, minder afstandelijk zijn.
Wanneer je zelf weet dat je terminaal bent, is het ook raadzaam om alvast over jouw kleding bij overlijden na te denken. Je zou bijvoorbeeld voor kleding kunnen kiezen, waarin jij je altijd fijn gevoeld hebt. Sommige mensen dragen tijdens hun uitvaart graag nette kleding, of juist erg feestelijke kleding. Eigenlijk is alles van natuurlijke materialen erg geschikt. Natuurlijke materialen worden namelijk goed afgebroken en zijn veilige materialen als het op een crematie aankomt.
Welke zaken blijven achter wanneer je afscheid neemt van jouw dierbare?
Sieraden zoals horloges, ringen, kettingen of armbanden zijn toegestaan tijdens een opbaring. Echter worden deze sierraden verwijdert voordat de kist sluit. Ook brillen worden aan de nabestaande teruggegeven wanneer er definitief afscheid wordt genomen van de overledene. Dit komt doordat alles wat van glas of metaal is gemaakt, helaas niet mee mag in de crematieoven. Dit soort materiaal kan de oven namelijk ernstig beschadigen en is niet veilig voor degene die de oven bedient. Ook mag er bij een crematie niets van kunststof mee worden gegeven in de kist. Wanner kunststof verbrand, komen er namelijk altijd schadelijke stoffen vrij.
Verder kunnen foto’s, tekeningen en gedichten altijd mee in de kist. Wellicht geeft het je een fijn gevoel om een mooie brief aan jou dierbare te schrijven, die je tijdens de dienst liever niet wilt oplezen. Deze kan je dan gerust in de kist aan jouw dierbare meegeven.
- Waarde uitvaartverzekering - juli 13, 2024
- Uitvaart Wim de Bie, de cabaretier en schrijver is overleden - maart 27, 2023
- Uitvaart Piet Paulusma, de weerman is overleden - maart 20, 2022
Overzicht inhoud