Wat een vreselijk en vooral erg verdrietig nieuws dat jij een dierbare bent verloren! Ten eerste is het belangrijk, dat je goed de tijd neemt om te rouwen. Maar er komt vaak zoveel bij kijken wanneer jouw dierbare net is overleden, dat het wel lijkt of je in al het geregel meegesleurd wordt. Je vraagt je nu wellicht af, wat je voor de uitvaart dient te regelen. Hoe ziet het proces eruit, vlak nadat er iemand is overleden? In deze blog lees jij wat er allemaal bij komt kijken, wanneer je zaken voor de uitvaart gaat regelen.
Wat komt er allemaal bij kijken wanneer er een dierbare overlijdt?
Er zijn verschillende factoren die meespelen in het proces nadat iemand is overleden. Het kan zomaar zijn, dat iemand plotseling uit het leven is getrokken. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk, of zelfdoding. Maar het kan ook zijn, dat iemand al een lang ziekbed heeft gehad en dat diegene in het ziekenhuis lag. Op zo een moment neemt het ziekenhuis al veel taken van de nabestaanden over. Op het moment dat een persoon overlijdt, worden ten alle tijden eerst de familie of naasten op de hoogte gesteld. De naasten krijgen dan de kans om afscheid te komen nemen van hun dierbare.
Een arts dient de dood van een persoon altijd officieel vast te stellen, dit is in de Nederlandse wetgeving vastgelegd. Er mag niks met de overledene gebeuren, voordat de arts de dood heeft vastgesteld en alle officiële formulieren heeft ingevuld. Deze formulieren zijn van belang voor de gemeente, want dan kan de overlijdensakte worden opgesteld. Pas als deze twee zaken zijn volbracht, kan je de uitvaart regelen.
De uitvaart vindt gemiddeld vier tot vijf dagen na het overlijden plaats. De overledene wordt eerst gewassen en aangekleed. Dit dient te gebeuren voordat er lijkstijfheid intreedt. Dan kan je namelijk nog maar erg moeilijk schone kleren bij de overledene aankrijgen. Wanneer er afscheid van jouw dierbare kan worden genomen in het uitvaartcentrum, of bij diegene thuis, wordt het lichaam goed gekoeld. Je kan er zelf voor kiezen of er een afscheidsmoment plaatsvindt nadat je overlijdt. Sommige mensen vinden dit geen fijn idee en kiezen ervoor om alleen een dienst te houden op de dag van de uitvaart.
Welke rol speelt de begrafenis ondernemer precies?
De belangrijkste taak van een begrafenisondernemer, is het uit handen nemen van taken voor de familie van de overledene. Op het moment dat je iemand verliest, is dit altijd verdrietig en misschien zelfs zwaar. Ook al had diegene misschien al een lang ziekbed of is het plotseling gebeurt. Het blijft een ingrijpende gebeurtenis voor alle nabestaanden. Dan is het natuurlijk erg fijn als iemand jullie bij kan staan, op het moment dat jullie de uitvaart regelen.
De begrafenisondernemer heeft er zijn/haar vak van gemaakt om een uitvaart te regelen. Vandaar dat je met al je vragen en/of opmerkingen bij hen terecht kunt. Zo zou je meer informatie kunnen ontvangen over een mogelijke kerkdienst voordat de uitvaart plaatsvindt. De begrafenisondernemer regelt na jouw akkoord de lijkwagen en zet alle overige processen in werking.
Dit kan jij zelf voor de uitvaart regelen
Eigenlijk kan jij alles in naam van de overledene uitvoeren! Wellicht heeft jouw dierbare duidelijke wensen achtergelaten met betrekking tot de uitvaart. Jij kan deze wensen doorgeven aan de begrafenisondernemer. Daarnaast kan je ervoor zorgen dat iedereen een rouwkaart met informatie omtrent de uitvaart ontvangt. En op de dag van de uitvaart zou je een mooi gedicht, een praatje, een muziekstuk of een rouwboeket voor jouw dierbare kunnen regelen. Maar probeer om zoveel mogelijk rust te pakken en de meeste taken aan de begrafenisondernemer uit te besteden! Zij worden er namelijk voor betaald om de uitvaart te regelen.
- Waarde uitvaartverzekering - juli 13, 2024
- Uitvaart Wim de Bie, de cabaretier en schrijver is overleden - maart 27, 2023
- Uitvaart Piet Paulusma, de weerman is overleden - maart 20, 2022
Overzicht inhoud