Het is dit jaar exact 75 jaar geleden dat de Japanse stad Nagasaki door een atoombom werd getroffen. Om 11:02 uur vuurde een Amerikaanse bommenwerper de atoombom op de wijk Matsuyama af. De herdenking vindt ieder jaar op dat beruchte tijdstip plaats. De ramp was verschrikkelijk en tijdens de aanval kwamen bijna 75.000 mensen om het leven. Drie dagen eerder werd Hiroshima ook door een atoombom geraakt. De codenaam die de Amerikanen voor de bommen gebruikten was Fat Man. De slachtoffers van beide bommen liepen op tot 215.000 mensen. De geallieerden probeerden door deze aanvallen Japan zichzelf over te laten geven en een einde aan de Tweede Wereldoorlog te maken. De capitulatie van Japan vond op 14 augustus 1945 plaats.
De herdenking in 2020
Doordat men dit jaar te maken heeft met het coronavirus, bleef de herdenking dit keer erg bescheiden. Er werd een minuut stilte gehouden om alle slachtoffers te herdenken. De burgemeester van Nagasaki, Tomihisa Taue, hield een toespraak en liet weten dat hij wereldvrede wil bereiken en dat de kernwapens moeten worden afgeschaft. De herdenking in Nagasaki duurde een uur en werd bijgewoond door overlevenden van de ramp en nabestaanden van de slachtoffers die er 75 jaar geleden gevallen zijn.
De steden Hiroshima en Nagasaki waren de eerste plekken waar men ooit gebruik heeft gemaakt van atoombommen. Beide steden werden compleet weggevaagd door de atoombommen en zijn sinds dat moment een symbool van vrede geworden. Vandaar dat zij zich hard willen inzetten om kernwapens wereldwijd te verbieden.
- Uitvaart Atzo Nicolaï, de oud-minister is overleden - augustus 22, 2020
- Crowdfundactie voor doodgestoken Alice (15) is geslaagd - augustus 19, 2020
- Uitvaart Henk Wullems, de ex-voetbaltrainer is overleden - augustus 18, 2020